Kategorier
Vävstolar

En till väverska

I ett tidigare inlägg, En väverska, berättade jag om en reproduktion av en tavla av Geskel Saloman som jag köpt på loppis. Fia Lindblom hittade ett gäng jultidningar på loppis, och i tidningarna fanns också reproduktioner på kända målningar, monterade på tunn kartong, bland annat av samma tavla. Några tidningarna var daterade kring 1905 och 1906. Här kommer lite nya reflektioner kring målningen.

Den färgglada stugan

Ett rött skåp hänger på väggen bakom vävstolen, bordet är rött, vaggan är röd och barnet har en röd mössa och en röd filt. Dessutom en fuchsia med röda blommor.

Det som är roligt med att se denna bild i färg, är att tyget som kvinnan väver är helt klart randigt. Det får mig att tro att det är bomull som hon väver. I tidigare blogginlägg ger jag förslag på vad det kan vara som hon väver. På bilden syns också tydligt att det är en mycket lång varp.

Bak på varpbommen ser man också tyngden som sitter på skälspröten och som ska se till att skälspröten inte åker för långt fram och hindrar skälbildningen.

Andra detaljer som nu kan bekräftas är att det är baktrampor på hennes vävstol, trampfästet går att ana längst bak i vävstolen, titta under vaggan.

Kvinnans frisyr är också tydligare. Det går att se att håret delvis är utsläppt.

Fler reproduktioner

Det gjordes många reproduktioner av Geskel Salomans motiv. Den här klockan köpte Karin Jädher på loppis, bilden är ca 10 x 10 cm.

Foto: Karin Jädher
Jultidningar kontra internet

Det finns minst två originaltavlor, eventuellt kan det också finnas skisser kvar från konstnären. En tavla finns på Nationalmuseum sedan 1871 och en tavla som såldes på Stockholms auktionsverk 2008.

Nationalmuseum kanske lånade ut/sålde rätten för fotografering av tavlor som på så sätt kunde få en mer allmän spridning av konsten. Jultidningarna kanske var deras Internet?

Tack Fia Lindblom för att du tog alla bilder på ditt loppisfynd!
Tack Karin Jädher för bilden på din klocka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *