Linspånad

Spånad är ett annat ord för att spinna. Jag tycker om att spinna, på slända, på spinnrock och på dubbelrock. De senaste åren har det blivit mycket linspånad. Nedan följer några länkar till var du kan läsa och se mer om några projekt jag har varit inblandad i.

Om lin: från beredning till färdigt tyg, några filmer

Hemslöjden har, med stöd från Riksantikvariämbetet och i samarbete med Sätergläntan, spelat in ett antal filmer “Om lin: från beredning till färdigt tyg”, där jag har fått förtroende att delta i fyra av dem. Här är länkarna till filmerna: Bereda lin, Spinna lin, Väva med lin. Skötsel av linne.

VÄVmagasinet: Lin och linnevävar

Vävmagasinet 2021 nr 2:
Lin och linnevävar

Till VÄVmagasinet nr 3 2021, skrev jag om att spinna lin, väva handdukar med sitt eget lin och mangla dem. Hela numret handlar om lin och det finns många bra artiklar. Numret finns att köpa via VÄVmagasinets hemsida. Är du prenumerant finns den också i deras digitala arkiv .

Dubbelrock

Första gången jag fick prova på att spinna på en dubbelrock var hos lingruppen i De sju häradernas hemslöjdsförening. Jag hade kurs i linspånad i Strömared och några av deltagarna ägde dubbelrockar. Förresten ska jag ha kurs där i vår också.
Redan på 1600-talet kom idéerna om att spinna två trådar på en gång, för att effektivisera arbetet och öka produktionen. I Sverige introducerades dubbelrocken först på 1700-talet och sedan på mitten av 1800-talet. Det fanns ett flertal olika modeller.
Ekenmark introducerade en förenklad dubbelrock, där man helt enkelt byggde om sin befintliga spinnrock. Det fick mig att låta bygga om min spinnrock.
Sedan fick Sätergläntan en dubbelrock till skänks, den kommer ursprungligen från Tyskland och i filmen spinner jag på den.

Hemslöjdens teknikhäfte: Om lin

2022 gav Hemslöjden ut ett teknikhäfte om lin. Där visar jag också linspånad samt berättat om mitt förhållande till spinningen. Teknikhäftet kan köpas via någon av Hemslöjdsbutikerna eller via bokhandel.

Spinna på slända

Att spinna på slända är ren avkoppling. Blånor spinner jag oftast på slända. Blånor är skräpiga och då tycker jag att det är bra att vara utomhus. Men ibland spinner jag också långlin på slända.

Lästips

Till sist några länkar till hemsidor och filmer där man kan se mera om lin.

Websidor
1 kvm lin
European flax

Filmer
Lin fra frø til tråd Filmen är inspelad 1975 hos Helga og Olav Askerud på Harstadsetra, Vestmarka i Hedmark, Norge.
Spinna linblånor på slända med Conni Vognstrup
Mangling med kavel, inspelad för Nordiska museet 1953.
Gammalt arbetsliv i Bärebergs socken, Västergötland, en film om linberedning, gärdning med skidhag, potatismalning, pumpmakeri och havrebärgning inspelad för Nordiska museet år 1941.
Van vlaszaad tot linnen (Museum de Kantfabriek Horst).
British Pathés filmlista om lin, framför allt dokumentärfilmer från sent 1940-tal och 60-tal.