Kategorier
Kläder Linnelärft Väva tyger till kläder

En blå överdel, del 1

För några år sedan, 2015, började jag väva linnelärft, som en del av att förstå de fasta solven. Denna äldre solvtyp finns omskriven från 1700-talet i samband med linnevävning. Det tyget har jag sedan färgat och handsytt en överdel av. Här kommer lite bilder från den processen.

Tyget färgades på spisen. Jag valde att vecka ihop tyget på längden och doppa ena långsidan först, jag höll nere lite olika mycket tyg. Det gjorde att tyget fick en nyansskillnad, som knappt syns, men läggs stadkanterna mot varandra är det en tydlig skillnad.

Jag valde följande förutsättningar:

  • Måttbandet fick inte användas, istället skulle händernas och kroppens mått användas.
  • Klippa så lite i tyget som möjligt.
  • Överdelen skulle handsys.

Min inspiration var från danska överdelar från bronsåldern och överdelar i linne från Gagnef, Dalarna. Jag gjorde skisser på både papper och genom att lägga tyget på olika sätt.

Flera beslut skulle tas: Vilken tråd skulle jag sy med? Oblekt, blått eller svart tråd? Tunt eller grovt? Det enda jag visste säkert var att jag ville sy med lintråd. Det blev att jag spann oblekt sytråd. Dessutom tvinnade jag ihop två trådar av indigofärgad knyppeltråd NeL 120/2. Jag hade även svart maskinspunnen knyppeltråd NeL 35/2 i reserv. Det blev att jag sydde med alla trådarna, olika sömmar med olika trådar.

Överdelen har jag sytt på min semester när jag har suttit på klipporna i skärgården.

Överdelen är nu nästan klar. Nu är det kvar att bestämma hur ärmslutet ska se ut. Beslutet är nästan klart och målet är att överdelen ska vara klar innan semestern är slut.

Ser fram emot att den nya överdelen ska bli klar.
Det kommer att bli ett härligt minne av de fina stunderna med familjen vid havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *